Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polityka prywatności

Klauzula informacyjna dla użytkowników
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję, iż:
1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Marcin Zachwieja prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą SADNET MARCIN ZACHWIEJA, ul. Szkolna 26, 60-185 Skórzewo, NIP: 911-171-90-58 REGON: 020863317, e-mail: biuro@sadnet.pl;
2. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Artur Siwiński e-mail: inspektor@rodo-siwinski.pl.
3. Państwa dane osobowe przetwarzane będą w celu zarejestrowania i korzystania z portalu www.szkolkarstwo.com.pl na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. na podstawie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów, w szczególności do rejestracji w serwisie;
4. Państwa dane nie będą dalej przekazywane.
5. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.
6. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, jednakże jest ono konieczne do korzystania z niektórych funkcji serwisu. Niepodanie tych danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisu.
7. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie danych.
8. Państwa dane mogą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania, skutkiem czego będzie odpowiedni dobór reklam.
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Informacje o sposobie składania skargi dostępne są na stronie internetowej organu nadzorczego.

Bezpieczeństwo
Ochrona prywatności naszych użytkowników ma dla nas kluczowe znaczenie dlatego wprowadziliśmy system ochrony danych osobowych.

Gromadzenie danych
Dane osobowe naszych użytkowników wykorzystywane są tylko w zakresie niezbędnym dla bezproblemowej obsługi oraz zgodnie z upoważnieniem użytkownika.

Przechowywanie informacji
Dane osobowe zawarte w formularzu rejestracyjnym przechowujemy i przetwarzamy w sposób zgodny z wymogami prawa polskiego, w szczególności w zgodzie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późn. zm.).

Prawo do wglądu, aktualizacji i usunięcia danych
Każdy użytkownik serwisu szkolkarstwo.com.pl, który jest zarejestrowanym użytkownikiem ma możliwość wglądu, aktualizacji i usunięcia danych dotyczących jego osoby.

Sposób wykorzystania informacji o użytkowniku
Serwis sadownictwo.agro.pl nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom. Wszystkie zgromadzone dane są wykorzystywane w serwisie sadownictwo.agro.pl jedynie w celu zapewnienia ich funkcjonalności zgodnie z oczekiwaniami jego użytkowników.

Polityka Cookies
1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
2. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
 a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: "sesyjne" (session cookies) oraz "stałe" (persistent cookies). Cookies "sesyjne" są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). "Stałe" pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
 a) "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 c) "wydajnościowe" pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
 d) "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
 e) "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji "Pomoc" w menu przeglądarki internetowej.

Logi dostępowe
Statystyki serwera dostarczają nam szereg informacji dotyczących sposobu wykorzystywania serwisu sadownictwo.agro.pl przez użytkowników oraz ich numerów IP. Uzyskiwanie tych informacji jest typowe dla wszystkich serwisów internetowych. Służą one właściwej administracji serwerów, jak również dla celów statystycznych.

Kontakt
W przypadku pytań użytkowników dotyczących ochrony prywatności w serwisie szkolkarstwo.com.pl prosimy o wysyłanie uwag na adres: kontakt@szkolkarstwo.com.pl

B1_King_Roat
B2_Muna
B3_Gala_Schnico
B4_czeresnie_com_pl
B4_miejsce
Concorde – deserowa odmiana gruszy

Concorde to deserowa, angielska odmiana gruszy. Postała ze skrzyżowania odmiany Komisówka i Konferencja. Wzrost drzew jest umiarkowanie silny, korona wzniesiona, stożkowa z gałęziami...

Ambrozja – truskawka o poziomkowym smaku

Owoce tej odmiany wyróżniają się mocno poziomkowym smakiem i zapachem. Wyjątkowo delikatny smak owoców czyni ją elitarną, delikatesową, dla wymagającego klienta. Mimo niższego...

Topaz – odmiana jabłoni o wybitnie smacznych owocach

Topaz to zimowa odmiana jabłoni o owocach twardych dobrze znoszących transport. Jest to odmiana czeska, powstała ze skrzyżowania odmiany Rubin i Vanda. Drzewo charakteryzuje się średnią...

Zrazy/oczka czereśni - 21 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych zrazów do szczepienia / oczek do okulizacji czereśni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Krzewy owocowe - 21 tydzień 2018 roku

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian krzewów owocowych (agrest, aronia, borówka, jagoda kamczacka, jeżyna, malina oraz porzeczka: czerwona, czarna i biała) w szkółkach...

Drzewka owocowe - grusze - 21 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek gruszy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 21...

Gold Bohemia – wybitnie deserowa odmiana jabłoni

Gold Bohemia to mutant odmiany Bohemia, znaleziony w Czechach. Odmiana w szkółce i w pierwszych latach po posadzeniu rośnie bardzo silnie, natomiast po wejściu w okres owocowania wzrost...

Harrow Beauty – jedna z najciekawszych, późnych brzoskwiń

Harrow Beauty to kanadyjska odmiana brzoskwini. Powstała ze skrzyżowania odmiany Cresthaven i Harken. To jedna z najciekawszych, późnych odmian brzoskwiń o atrakcyjnych owocach. Wzrost...

Amerykańska odmiana aktinidii – Geneva

Aktinidia znana jest głównie za sprawą owoców aktinidii smakowitej (Actinidia deliciosa) zwanym powszechnie kiwi. W naszej strefie klimatycznej z powodzeniem można uprawiać kilka gatunków...

Karina – niemiecka odmiana czereśni

Karina to deserowa, niemiecka odmiana czereśni. Powstała ze skrzyżowania odmiany Schneidera Późna i Rube. Drzewo rośnie silnie, tworzy rozłożystą, szeroko-stożkowatą koronę. W okres...

Honeoye – najwcześniejsza odmiana deserowa truskawki

Honeoye to amerykańska odmiana truskawki (Vibrant x Holiday) wykazująca dużą zdolność adaptacyjną, przez co uprawiana jest w wielu krajach europejskich a zwłaszcza w Polsce. Roślina...

F 12/1 – wegetatywna podkładka dla wiśni i czereśni

F 12/1 jest podkładką wegetatywną dla wiśni i czereśni wyselekcjonowaną z populacji siewek czereśni ptasiej. Rozmnaża się przez odkłady oraz sadzonki zdrewniałe i zielne. Podkładka...

Brigitta Blue - niezwykle cenna odmiana borówki

Brigitta Blue to australijska odmiana borówki, jedna z bardziej popularnych odmian. To niezwykle cenna odmiana borówki z uwagi na późne owocowanie i możliwość długiego przechowywania....

Podkładki dla jabłoni - 20 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla jabłoni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 20 tygodniu 2018 roku. Jak...

Rubinstar – ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold

Rubinstar to deserowa, niemiecka odmiana jabłoni. Ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold. Jedna z ciekawszych odmian (sportów) z grupy Jonagolda – o intensywniejszym rumieńcu. Drzewo...

Drzewka owocowe - jabłonie - 20 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - czereśnie - 20 tydzień 2018 r.

Jak wynika z naszego zestawienia aktualnie 23 szkółki zarejestrowane w naszym serwisie posiadają w swojej ofercie drzewka czereśni na podkładce Colt. Najbardziej popularną odmianą na tej...

Ruth Gerstetter – deserowa odmiana śliwy

Ruth Gerstetter to niemiecka, deserowa odmiana śliwy. Powstała ze skrzyżowania odmiany Dobra z Bry i Car. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy umiarkowanie zagęszczoną koronę o...

Pigwa MA – wegetatywna podkładka dla gruszy

Pigwa MA to wegetatywna podkładka dla gruszy o wysokim współczynniku rozmnażania w mateczniku. Wyhodowana została w East Malling w Anglii. Dosyć późno kończy wegetację. Drzewa na niej...

Polana – jedna z najstarszych polskich odmian malin

Polana to jedna z najstarszych polskich odmian malin. Wyhodowana została w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Brzeznej. W uprawie od 1991r. Wzrost...

Lobo – jabłoń o soczystych i dużych owocach

Lobo to kanadyjska, deserowa odmiana jabłoni. Siewka z wolnego zapylenia odmiany McIntosh, otrzymana w Stacji Doświadczalnej Ottawa (Ontario) w 1906 roku. Do uprawy wprowadzona w 1930 roku. W...

Zojka – polska odmiana jagody kamczackiej

Zojka to polska odmiana jagody kamczackiej. Krzew dorasta do 1,6 m wysokości. Roślina owocuje w 2-3 roku po posadzeniu. Jest to odmiana o silnym wzroście i dużych, bardzo smacznych,...

Čačanska Najbolja – śliwa odporna na choroby

Čačanska Najbolja wyhodowana została w Jugosławii (obecnie Serbia), otrzymana poprzez skrzyżowanie odmiay Węgierka Wangenheima i Węgierka Pożegacza. Drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy...

Obsypnik szkółkarski

Obsypniki służą do obsypywanie karp matecznych w okresie wegetacji oraz po pobraniu podkładek na okres zimowy. Obsypnik mechaniczny: Obsypniki o napędzie wirników mechanicznym. Obsypnik...

Drzewka owocowe - śliwy - 19 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek śliwy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 19...

Drzewka owocowe - wiśnie - 19 tydzień 2018 r.

Jak wynika z naszego zestawienia aktualnie 26 szkółek zarejestrowanych w naszym serwisie posiada w swojej ofercie drzewka wiśni na podkładce Antypka. Najbardziej popularną odmianą na tej...

Efektywność rozmnażania truskawki w szkółce ekologicznej

Badania nad efektywnością rozmnażania truskawki w szkółce ekologicznej były prowadzone w ramach „Badania nad poprawą efektywności produkcji ekologicznej materiału szkółkarskiego ze...

Podkładki dla czereśni - 18 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla czereśni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 18 tygodniu 2018 roku....

Drzewka owocowe - grusze - 18 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek gruszy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 18...

M9 – karłowa podkładka dla jabłoni

M9 to karłowa podkładka dla jabłoni, wyhodowana w East Malling w Anglii. To podkładka szeroko stosowana na świecie zwłaszcza w Europie Zachodniej. Korzystnie wpływa na owocowanie i...

Jednorzędowy ścinacz szkółkarski typ JSk-1

Jednorzędowy ścinacz szkółkarski przeznaczony jest do ścinania podkładek w szkółkach na czop w zakresie wysokości cięcia od 100 do 400 mm nad powierzchnią ziemi. Jednocześnie...

Malinowa Oberlandzka (Malinówka)

Malinowa Oberlandzka to stara odmiana jabłoni, wspominana z sentymentem przez osoby starsze. Typowa dla sadownictwa "romantycznego", jako wspomnienie z dzieciństwa. Cały czas owoce tej...

Sunburst – kanadyjska odmiana czereśni

Sunburst to deserowa, kanadyjska odmiana czereśni, powstała przez skrzyżowanie odmiany Van i Stella. Wzrost drzew jest średnio silny. Tworzy dość zwartą, zagęszczoną koronę o konarach...

Karola – czeska odmiana moreli

Karola to jedna z najcenniejszych czeskich odmiana moreli. Wzrost drzew jest średnio silny. Korona szeroka i bardzo rozłożysta. Owoce odmiany Karola są średniej wielkości (mają od 40 do...

Przydatność podkładek i wstawek skarlających dla czereśni

Z badań przeprowadzonych przez Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa wynika, że czereśnie odmiany Burlat i Summit na podkładce wegetatywnej F12/1 rosły silnie. Na karłowej podkładce...

Hibernal – przerobowa odmiana winorośli na białe wino

Hibernal to niemiecka odmiana winorośli. Wzrost krzewów jest umiarkowanie silny, bez tendencji do zagęszczenia. Liście średnie i drobne, okrągłe, pofałdowane, 3-klapowe, z niewyraźnymi...

Dicolor – grusza o karminowoczerwonym rumieńcu

Dicolor to czeska odmiana gruszy o pięknie wybarwionych czerwonych owocach i dużej zdolności przechowalniczej. Otrzymana została w Stacji Doświaczalnej Techobuzice przez J. Boumę....

Harco – nektaryna kanadyjska

Harco to letnia, kanadyjska nektaryna - jedna z lepiej przystosowanych do naszego klimatu. Powstała ze skrzyżowania odmiany Lexington i NJN 32. Wzrost drzew jest silny, korona wzniosła....

Zrazy/oczka jabłoni - 17 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych zrazów do szczepienia / oczek do okulizacji jabłoni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Drzewka owocowe - jabłonie - 17 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - czereśnie - 17 tydzień 2018 r.

Jak wynika z naszego zestawienia aktualnie 22 szkółki zarejestrowane w naszym serwisie posiadają w swojej ofercie drzewka czereśni na podkładce Colt. Najbardziej popularną odmianą na tej...

Gold Milenium – letnia, parchoodporna odmiana jabłoni

Gold Milenium to letnia, deserowa odmiana jabłoni. Wyselekcjonowana została przez Edwarda Żurawicza w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa z populacji siewek o nieznanym rodowodzie,...

Sokolica – jedna z najplenniejszych odmian malin

Sokolica to polska odmiana maliny o wczesnym terminie dojrzewania owoców. Wyhodowana została w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej Sp. z. oo. To bardzo...

Wegetatywne rozmnażanie podkładek dla gruszy przez sadzonki zielne

Do zakładania nowoczesnych sadów gruszowych powinny być wykorzystywane wysokiej jakości drzewka, szczepione na podkładkach gwarantujących uzyskiwanie wysokich plonów i dobrej jakości...

Valjevka – deserowa i przetwórcza odmiana śliwy

Valjevka to odmiana śliwy wyhodowana w Jugosławii (obecnie Serbia), powstała w wyniku skrzyżowania odmian Prune d'Agen 707 i Stanley. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy piramidalną,...

Vulcan – brzoskwinia wytrzymała na mróz

Vulcan to kanadyjska odmiana brzoskwini. Powstała ze skrzyżowania odmiany Veecling i NJC-95. To odmiana brzoskwini o wysokiej wytrzymałości drewna i pąków kwiatowych na mróz. Wzrost drzew...

Wojtek – jagoda kamczacka o najsmaczniejszych owocach

Wojtek to polska odmiana jagody kamczackiej, jedna z najbardziej popularnych. To długowieczny krzew dorastający do 1,5 m wysokości (plonują nawet 30 letnie krzewy). Owocuje już w pierwszym...

PHL-A – cenna podkładka skarlająca dla czereśni

Podkładka PHL-A jest jedną z cenniejszych podkładek skarlających dla czereśni. W latach 2003-2007 w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa przeprowadzono badania, których celem było...

Piros – niemiecka odmiana jabłoni

Piros to niemiecka odmiana jabłoni, otrzymana w Instytucie Sadownictwa Dresden-Pillnitz (autorzy: H. Murawski, C. Fischer, J. Schmadlak, M. Fischer) w wyniku selekcji siewek pochodzących z...

Krzewy owocowe - 16 tydzień 2018 roku

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian krzewów owocowych (agrest, aronia, borówka, jagoda kamczacka, jeżyna, malina oraz porzeczka: czerwona, czarna i biała) w szkółkach...