Wybór zdrowych, wysokiej jakości roślin, z kwalifikowanej szkółki gwarantuje czystość odmianową i ich lepszą adaptację po wysadzeniu na plantacji. Najwartościowsze są dobrze wyrośnięte dwuletnie rośliny w pojemnikach, ponieważ szybciej wejdą w okres pełnego owocowania.
Plantację borówki zakłada się na okres wielu lat i dlatego ważny jest wybór odmian najlepszych w danych warunkach klimatyczno-glebowych. Przed założeniem plantacji należy dobrze poznać wartość gospodarczą odmian, które zamierzamy uprawiać. Na szkółkarskim rynku znajduje się wiele odmian o różnej wartości produkcyjnej i różnej porze dojrzewania owoców.
Krzewy borówki wysokiej zwykle osiągają wysokość około 2 m. Wielkość i pokrój krzewu zależą od odmiany, warunków uprawy, nawadniania, nawożenia doglebowego oraz dokarmiania dolistnego roślin.
Najcenniejsze są odmiany o wysokich, nieco rozłożystych pędach, o małej podatności roślin na choroby i szkodniki. Wybór odmian zależy także od planowanej formy sprzedaży owoców. Przy wyborze odmian o podobnej porze dojrzewania owoców należy brać pod uwagę siłę wzrostu i pokrój krzewu, plenność, wielkość i wybarwienie owoców.
Na podstawie wyników badań nad oceną wartości produkcyjnej i obserwacji cech użytkowych odmian borówki wysokiej do najwartościowszych należy zaliczyć powszechnie znane i uprawiane w naszym kraju, takie jak: Bluecrop, Earliblue, Duke, Spartan, Bluegold, Chandler, Toro, Nelson i Brigitta Blue. Z nowszych odmian na uwagę zasługują Draper, Liberty i Aurora.
- źróło: piorin.gov.pl / Metodyka IP - Borówka wysoka (PDF)
Czym charakteryzują się powyżej wymienione odmiany borówki ?
Bluecrop - jagody zebrane w duże, luźne grona. Owoce duże, jędrne, winnosłodkie, skórka mocna, pokryta jasnoniebieskim nalotem woskowym. Dojrzałość zbiorczą osiąga w połowie sierpnia. Jagody dobrze znoszą transport. Odmiana borówki wysokiej nadająca się do większych nasadzeń. Plonuje obficie. Bardzo polecana do nasadzeń w naszym kraju oraz odmiana która zajmuje dotychczas czołowe miejsce w uprawie tego gatunku na plantacjach.
Earliblue - grona średniej wielkości, luźne. Jagody duże, średnicy 19 mm, lekko spłaszczone, jasnoniebieskie, o małej bliźnie poszypułkowej, jędrne, słodko-kwaskowate, aromatyczne i smaczne. Odporne na pękanie. Dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszym tygodniu dojrzewania. Odmiana ceniona ze względu na wczesne, duże, smaczne jagody, nadająca się na przetwory
Duke - jagody zebrane w średniej wielkości grona. Masa jagody wynosi średnio 1,7g. Owoce jędrne, pięknie wybarwione na niebiesko, smaczne, szczególnie po schłodzeniu nabierają przyjemnego aromatu. Dojrzałość zbiorczą osiągają na przełomie lipca i sierpnia. Odmiana cenna w warunkach klimatycznych Polski ze względu na późniejszą porę zakwitania.
Spartan - jagody duże, zebrane w luźne grona, jasnoniebieskie, jędrne, o wybornym smaku. Blizna poszypułkowa średnia. Dojrzałość zbiorczą osiąga od początku do połowy sierpnia. Odmiana borówki nadająca się do nasadzeń przygotowanych do mechanicznego zbioru.
Bluegold - jagody duże, lekko żebrowane, czasem słabo ordzawione, kuliste, wyraźnie spłaszczone przy szypułce i wydłużone przy kielichu, niebieskie, z intensywnym nalotem woskowym. Miąższ wyraźnie zielonkawy, średnio zwarty, mało aromatyczny, lekko kwaskowaty, umiarkowanie smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie sierpnia. Owoce wybitnie deserowe. Zaletą tej odmiany jest duża, a nawet bardzo duża plenność.
Chandler - jagody bardzo duże - największe z wszystkich odmian borówek. Smaczne, jędrne i słodkie, jasnoniebieskie. Nadają się do długiego przechowywania. Łatwo ulegają uszkodzeniu w transporcie. Długi okres dojrzewania - okres owocowania rozpoczyna się w połowie lipca, a kończy w drugiej połowie sierpnia. Owoce przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Łatwo ulegają uszkodzeniu w transporcie.
Toro - jagody średniej wielkości i dość duże, kuliste, jasnoniebieskie, pokryte średnio intensywnym nalotem woskowym, zebrane w zwarte grona. Miąższ zielonkawy, zwarty, winnosłodki, aromatyczny, smaczny. Owoce dojrzewają w połowie sierpnia, 2-4 dni wcześniej niż Bluecrop. Jest to odmiany borówki polecana do zbioru mechanicznego (dla przetwórstwa).
Nelson - jagody duże, kuliste, lekko spłaszczone, wyrównanej wielkości w gronie. Jasnoniebieskie, pokryte dość intensywnym nalotem woskowym, zebrane w średnio zwarte grona. Miąższ zielonkawy, zwarty, winnosłodki, aromatyczny, smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec sierpnia.
Brigitta Blue - jagody średniej wielkości lub duże, kuliste, z silnym nalotem woskowym. Smak owoców jest lekko kwaskowaty. Zebrane jagody dobrze znoszą przechowywanie. Rozpoczyna dojrzewanie w 2 tygodnie po odmianie Bluecrop. W czasie mrozów nie w pełni zdrewniałe pędy mogą przemarznąć
Draper - jagody fioletowoniebieskie długości 1,1–1,4 cm, średnicy 1,5–1,9 cm, średnia masa owocu 1,6 g. Porównując do odmiany Bluecrop owoc jędrniejszy, smak znacznie lepszy, dużo dłuższy okres przechowywania. Dojrzewa kilka dni po odmianie Duke, ale przed odmianą Bluecrop. Owoce deserowe, do mrożenia, na dżemy, galaretki, jogurty. Doskonała odmiana do zbioru mechanicznego.
Liberty - jagody długości 1,1–1,3 cm, średnicy 1,4–1,8 cm, średnia masa owocu 1,5 g, fioletowoniebieskie. W porównaniu do odmiany Elliott, mają intensywniejszy kolor, są jędrniejsze, mają suchszą bliznę poszypułkową, posiadają tak samo wysoką zawartość antyoksydantów. Dojrzewa 10–14 dni przed odmianą Aurora. Owoce deserowe, polecane do mrożenia, do przetwarzania na dżemy, galaretki i jogurty. Owoce mają bardzo długi okres przechowywania. Dobrze znoszą transport. Ze względu na krótki okres dojrzewania owoców nadaje się do zbioru mechanicznego.
Aurora - jagody długości 1,1–1,3 cm, średnicy 1,4–1,8 cm, średnia masa owocu 1,5 g, kolor wyblakły niebieski, blizna poszypułkowa mała i sucha. W porównaniu do odmiany ‘Elliott owoce są jędrniejsze, mają znacznie lepszy smak i dłuższy okres przechowywania. Dojrzewają kilka dni po odmianie Elliott. Owoce deserowe, polecane do mrożenia, na dżemy, galaretki, jogurty.