Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
2019_TSW

Polityka prywatności

Klauzula informacyjna dla użytkowników
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję, iż:
1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Marcin Zachwieja prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą SADNET MARCIN ZACHWIEJA, ul. Szkolna 26, 60-185 Skórzewo, NIP: 911-171-90-58 REGON: 020863317, e-mail: biuro@sadnet.pl;
2. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Artur Siwiński e-mail: inspektor@rodo-siwinski.pl.
3. Państwa dane osobowe przetwarzane będą w celu zarejestrowania i korzystania z portalu www.szkolkarstwo.com.pl na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. na podstawie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów, w szczególności do rejestracji w serwisie;
4. Państwa dane nie będą dalej przekazywane.
5. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.
6. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, jednakże jest ono konieczne do korzystania z niektórych funkcji serwisu. Niepodanie tych danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisu.
7. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie danych.
8. Państwa dane mogą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania, skutkiem czego będzie odpowiedni dobór reklam.
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Informacje o sposobie składania skargi dostępne są na stronie internetowej organu nadzorczego.

Bezpieczeństwo
Ochrona prywatności naszych użytkowników ma dla nas kluczowe znaczenie dlatego wprowadziliśmy system ochrony danych osobowych.

Gromadzenie danych
Dane osobowe naszych użytkowników wykorzystywane są tylko w zakresie niezbędnym dla bezproblemowej obsługi oraz zgodnie z upoważnieniem użytkownika.

Przechowywanie informacji
Dane osobowe zawarte w formularzu rejestracyjnym przechowujemy i przetwarzamy w sposób zgodny z wymogami prawa polskiego, w szczególności w zgodzie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późn. zm.).

Prawo do wglądu, aktualizacji i usunięcia danych
Każdy użytkownik serwisu szkolkarstwo.com.pl, który jest zarejestrowanym użytkownikiem ma możliwość wglądu, aktualizacji i usunięcia danych dotyczących jego osoby.

Sposób wykorzystania informacji o użytkowniku
Serwis sadownictwo.agro.pl nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom. Wszystkie zgromadzone dane są wykorzystywane w serwisie sadownictwo.agro.pl jedynie w celu zapewnienia ich funkcjonalności zgodnie z oczekiwaniami jego użytkowników.

Polityka Cookies
1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
2. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
 a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: "sesyjne" (session cookies) oraz "stałe" (persistent cookies). Cookies "sesyjne" są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). "Stałe" pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
 a) "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 c) "wydajnościowe" pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
 d) "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
 e) "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji "Pomoc" w menu przeglądarki internetowej.

Logi dostępowe
Statystyki serwera dostarczają nam szereg informacji dotyczących sposobu wykorzystywania serwisu sadownictwo.agro.pl przez użytkowników oraz ich numerów IP. Uzyskiwanie tych informacji jest typowe dla wszystkich serwisów internetowych. Służą one właściwej administracji serwerów, jak również dla celów statystycznych.

Kontakt
W przypadku pytań użytkowników dotyczących ochrony prywatności w serwisie szkolkarstwo.com.pl prosimy o wysyłanie uwag na adres: kontakt@szkolkarstwo.com.pl

B1_King_Roat
B2_Muna
B3_Gala_Schnico
B4_czeresnie_com_pl
B4_miejsce
Podkładki dla czereśni - 46 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla czereśni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 46 tygodniu 2018 roku....

Drzewka owocowe - czereśnie - 46 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek czereśni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - wiśnie - 46 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek wiśni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 46...

Vanier – japońska odmiana śliwy o kolorowych owocach

Vanier to odmiana śliwy japońskiej wyhodowana w Kanadzie. Wzrost drzew jest umiarkowanie silny. W okres owocowania wchodzi w 3-4 roku po posadzeniu. Jest to jedna z ciekawszych odmian śliw...

Stare odmiany jabłoni na warszawskich podwórkach

Mekintosze i Lobo to nuda i masówka. Zachwyćmy się na nowo polskimi odmianami, których nie znajdziemy na półkach w markecie: Kosztelami, Papierówkami, Malinówkami czy Grafsztynkami....

Lauwers(y) w szkółkach drzewek

Dziś krótki film na temat kombajnów do wykopywania drzewek firmy Lauwers, które pracują w kilkunastu szkółkach w kraju jak również za granicą. W filmie dwie maszyny Lauwers model XD i...

Empire – obficie owocująca odmiana jabłoni

Empire to amerykańska odmiana jabłoni, otrzymana w Stacji Doświadczalnej Geneva w 1945 r. z nasion odmiany McIntosh. Przypuszcza się, że jest to mieszaniec McIntosh x Delicious. Drzewo...

Justyna® – jedna z najpewniejszych i wydajnych odmian czereśni

Justyna® to jedna z czołowych późnych odmian czereśni. Powstała ze skrzyżowania odmiany Kordia i Stark Hardy Giant. Jest to odmiana czeska. Wzrost drzew jest średnio silny, potem...

Podkładki dla jabłoni - 45 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla jabłoni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 45 tygodniu 2018 roku. Jak...

Antypka – generatywna podkładka dla wiśni

Antypka to podkładka generatywna stosowana głównie dla wiśni z powodu niezgodności z niektórymi odmianami czereśni. Nasiona tej podkładki zbierane były dotychczas z drzew przypadkowych...

Alwa – odmiana jabłoni wytrzymała na mróz

Alwa to odmiana deserowa i przerobowa. Średnio podatna na parcha jabłoni, a mało podatna na mączniaka. Jej drzewa są bardzo wytrzymałe na mróz. Dobrymi zapylaczami dla te odmiany jabłoni...

Bojniczanka – grusza przydatna do uprawy w chłodniejszych rejonach kraj

Bojniczanka to polska odmiana gruszy hodowli Instytut Ogrodnictwa. Rośnie niezbyt silnie, zwłaszcza po wejściu w okres owocowania. Korona średnich rozmiarów, nieco zagęszczona,...

Krzewy owocowe - 45 tydzień 2018 roku

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian krzewów owocowych (agrest, aronia, borówka, jagoda kamczacka, jeżyna, malina oraz porzeczka: czerwona, czarna i biała) w szkółkach...

Drzewka owocowe - jabłonie - 45 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - grusze - 45 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek gruszy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 45...

Pianka poliuretanowa w produkcji podkładek wegetatywnych

Doświadczenie przeprowadzone w gospodarstwie szkółkarskim Andrzeja i Szymona Nowakowskich wykazało, że pod względem produkcyjnym pianka ma podobne do trocin właściwości: jest lekka,...

Nowa, polska odmiana truskawki – Grandarosa

Grandarosa to nowa odmiana deserowa truskawki o średnio wczesnej porze dojrzewania owoców. Cenna z uwagi na bardzo atrakcyjny wygląd, wysoką jędrność i dobry smak owoców oraz obfite...

Autumn Glory® – jabłko o cynamonowym-karmelowym posmaku

Autumn Glory® to wyjątkowa odmiana jabłek uprawiana i sprzedawana w Ameryce Północnej przez Domex Superfresh Growers®. Jabłka Autumn Glory są bardzo słodkie o cynamonowo-karmelowym...

Rondo – odmiana winorośli na wysokiej jakości czerwone wino

Rondo to niemiecka odmiana winorośli. Wzrost krzewów jest umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości, 3-klapowe, okrągłe, ciemnozielone, o słabo zaznaczonych klapach. Łoza średniej...

P 22 – wegetatywna podkładka karłowa dla jabłoni

P 22 to wegetatywna podkładka karłowa dla jabłoni. Wyhodowana została w Polsce przez skrzyżowania Antonówki z M 9. W mateczniku rośnie umiarkowanie, wydajność pędów z karpy matecznej...

Piła do matecznika – maszyna do pozyskiwania podkładek

Maszyna ta służy do pozyskiwania podkładek drzew owocowych z mateczników, poprzez ich wycinanie przez piłę tarczową.Najlepszą wydajność i jakość pozyskiwany podkładek uzyskuje...

Melfree – wczesnozimowa odmiana jabłoni

Odmiana Melfree to wartościowa deserowa odmiana jabłoni o owocach dobrej jakości i dobrych walorach przechowalniczych. Przydatna zarówno do tradycyjnej uprawy towarowej, integrowanej,...

Glen Dee – letnia odmiana maliny

Krzew rośnie średnio silnie. Pędy proste, pozbawione kolców. Glen Dee to bardzo plenna, letnia odmiana maliny. Daje większe niż odmiana Glen Ample. Owoce odmiany Glen Dee są bardzo duże,...

Drzewka owocowe - czereśnie - 44 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek czereśni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - śliwy - 44 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek śliwy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 44...

Drzewka czereśni - szkółka Sękowski Grzegorz

Jak prezentują się drzewka czereśni w szkółce Pana Grzegorza Sękowskiego ? Przykład drzewek czereśni na podkładkach Gisela 6, Gisela 5 oraz VSL-2, oraz informacje na temat cięcia...

Morgana – najbardziej soczyste jabłko wszech czasów

24 października na targach Fruit Attraction w Madrycie zaprezentowano nową odmianę jabłoni – Morgana. Morgana to odmiana jabłoni o najbardziej soczystych owocach na świecie. Ma...

Delela – letnia, deserowa odmiana jabłoni

Delela to letnia odmiana jabłoni. Prawdopodobnie jest siewką z wolnego zapylenia odmiany Celeste, wyselekcjonowaną przez Janusza Cybulskiego w Pawłówku koło Chynowa. Drzewo po posadzeniu...

Tamara® – odmiana czereśni o największych owocach

Tamara® to czołowa odmiana wielkoowocowa, wprowadzana w nadchodzących latach do produkcji na całym świecie. Odmiana czeska, powstała ze skrzyżowania odmiany Krupnopłodnaja i Van. Ze...

Saphira – odmiana winorośli na wysokiej jakości białe wino

Saphira to niemiecka odmiana winorośli, mieszaniec złożony, z przewagą cech V. vinifera. Wzrost krzewów jest umiarkowany. Liście średniej wielkości, płaskie, 3-klapowe, jasnozielone, z...

Bluejay – borówka o owocach odpornych na pękanie

Jedną z większych zalet tej odmiany jest przydatność do mechanicznego zbioru. Owoce idealnie nadają się do długiego przechowywania w stanie świeżym, a także do transportu,...

Lauwers czy Solan - kombajn wyorywujący drzewka

Szkółkarze coraz częściej używają kombajnów do wykopywania drzewek owocowych, oraz podkładek w szkółkach. Mają do dyspozycji dwie propozycje. Krajową firmy Solan, oraz belgijską...

Magnum® - nowa francuska odmiana truskawki

Magnum® to średniowczesna, francuska odmiana truskawki o dobrej plenności. Jest to odmiana typowo deserowa, o bardzo atrakcyjnych owocach i wyśmienitym smaku. Owoce odmiany Magnum® są...

Podkładki dla czereśni - 43 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla czereśni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 43 tygodniu 2018 roku....

Jolanta – jedna z najlepszych odmian zapylających

Owoce odmiany Jolanta dojrzewają w pierwszej połowie czerwca. Zbiór przeprowadza się jednorazowo. Owoce można bez problemu otrząsnąć. Gdy owoce są dojrzałe należy je zebrać...

Reno2® - czerwony mutant odmiany Szampion

Reno2® to polska odmiana jabłoni wyhodowana w Żdżarach [Gospodarstwo Szkółkarskie Andrzej i Szymon Nowakowscy]. Jest to czerwony mutant odmiany Szampion. Drzewo rośnie średnio silnie, po...

Drzewka owocowe - wiśnie - 43 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek wiśni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 43...

Drzewka owocowe - brzoskwinie, morele - 43 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek brzoskwini i moreli na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

P 2 – podkładka dla odmian jabłoni o dużej sile wzrostu

P 2 to polska, wegetatywna podkładka dla jabłoni. Wyhodowana została w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Jabłonie szczepione na tej podkładce rosną nieco silniej niż...

Cowichan – nowa odmiana maliny

Cowichan to nowa, kanadyjska odmiana maliny. Roślina charakteryzuje się silnym, energicznym wzrostem, pokrój pionowy, kolce występują głównie w dolnym odcinku pędu. Owoce są dobrze...

Sander – coraz częściej poszukiwana odmiana jabłoni

Sander to letnia, deserowa odmiana jabłoni. Wyselekcjonowana została w Żdżarach w gospodarstwie Andrzeja i Szymona Nowakowskich w wyniku skrzyżowania odmiany Sunrise i Delbarestivale....

Dwurzędowa obijarka do liści porzeczek

Maszyn służy do mechanicznego usuwania liści z sadzonek porzeczek przed wykopaniem ze szkółki. Maszyna usuwa liście jednocześnie z dwóch rzędów.

Pandy 103 – jedna z najsmaczniejszych odmian wiśni

Odmiana Pandy 103 to wybitnie deserowa odmiana wiśni, uważana za jedną z najsmaczniejszych. Owoce tej odmiany nadają się również do przetwórstwa i mrożenia. Jest to odmiana plenna,...

Zrazy/oczka jabłoni - 42 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych zrazów do szczepienia / oczek do okulizacji jabłoni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Paulared – jabłoń o efektownych, smacznych owocach

Paulared to amerykańska odmiana jabłoni, znaleziona w 1960 roku jako siewka nieznanego pochodzenia w miejscowości Sparta w stanie Michigan. Wprowadzona do uprawy został w 1967 r. Do Polski...

Czereśnia ptasia – generatywna podkładka dla czereśni i wiśni

Czereśnia ptasia charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem genetycznym. Odmiany uszlachetniane na tej podkładce późno wchodzą w okres owocowania (6-8 rok po posadzeniu). Zaletą Czereśni...

Hosui – średnio wczesna odmiana gruszy azjatyckiej

Hosui to średnio wczesna odmiana gruszy azjatyckiej. Wzrost drzew jest słaby. Ma charakterystyczne przewieszające się gałęzie. Jest to małe drzewko ale dające dużo owoców. Wcześnie...

20 odmian truskawek na miejskich bulwarach w Korycinie

Malwina, Sonata, Roxana, Hanoja. Na wiosnę, każdy kto odwiedzi podlaską gminę Korycin, będzie mógł spróbować tych odmian truskawek. Korycinianki posadziły właśnie na miejskich...

Drzewka owocowe - jabłonie - 42 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - grusze - 42 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek gruszy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 42...

instagram