Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polityka prywatności

Klauzula informacyjna dla użytkowników
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję, iż:
1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Marcin Zachwieja prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą SADNET MARCIN ZACHWIEJA, ul. Szkolna 26, 60-185 Skórzewo, NIP: 911-171-90-58 REGON: 020863317, e-mail: biuro@sadnet.pl;
2. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Artur Siwiński e-mail: inspektor@rodo-siwinski.pl.
3. Państwa dane osobowe przetwarzane będą w celu zarejestrowania i korzystania z portalu www.szkolkarstwo.com.pl na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. na podstawie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów, w szczególności do rejestracji w serwisie;
4. Państwa dane nie będą dalej przekazywane.
5. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.
6. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, jednakże jest ono konieczne do korzystania z niektórych funkcji serwisu. Niepodanie tych danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisu.
7. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie danych.
8. Państwa dane mogą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania, skutkiem czego będzie odpowiedni dobór reklam.
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Informacje o sposobie składania skargi dostępne są na stronie internetowej organu nadzorczego.

Bezpieczeństwo
Ochrona prywatności naszych użytkowników ma dla nas kluczowe znaczenie dlatego wprowadziliśmy system ochrony danych osobowych.

Gromadzenie danych
Dane osobowe naszych użytkowników wykorzystywane są tylko w zakresie niezbędnym dla bezproblemowej obsługi oraz zgodnie z upoważnieniem użytkownika.

Przechowywanie informacji
Dane osobowe zawarte w formularzu rejestracyjnym przechowujemy i przetwarzamy w sposób zgodny z wymogami prawa polskiego, w szczególności w zgodzie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późn. zm.).

Prawo do wglądu, aktualizacji i usunięcia danych
Każdy użytkownik serwisu szkolkarstwo.com.pl, który jest zarejestrowanym użytkownikiem ma możliwość wglądu, aktualizacji i usunięcia danych dotyczących jego osoby.

Sposób wykorzystania informacji o użytkowniku
Serwis sadownictwo.agro.pl nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom. Wszystkie zgromadzone dane są wykorzystywane w serwisie sadownictwo.agro.pl jedynie w celu zapewnienia ich funkcjonalności zgodnie z oczekiwaniami jego użytkowników.

Polityka Cookies
1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
2. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
 a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: "sesyjne" (session cookies) oraz "stałe" (persistent cookies). Cookies "sesyjne" są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). "Stałe" pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
 a) "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 c) "wydajnościowe" pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
 d) "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
 e) "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji "Pomoc" w menu przeglądarki internetowej.

Logi dostępowe
Statystyki serwera dostarczają nam szereg informacji dotyczących sposobu wykorzystywania serwisu sadownictwo.agro.pl przez użytkowników oraz ich numerów IP. Uzyskiwanie tych informacji jest typowe dla wszystkich serwisów internetowych. Służą one właściwej administracji serwerów, jak również dla celów statystycznych.

Kontakt
W przypadku pytań użytkowników dotyczących ochrony prywatności w serwisie szkolkarstwo.com.pl prosimy o wysyłanie uwag na adres: kontakt@szkolkarstwo.com.pl

B1_King_Roat
B2_Muna
B3_Ligol_RED
P 60 – wegetatywna podkładka dla jabłoni

P 60 to wegetatywna podkładka dla jabłoni o sile wzrostu pośredniej - pomiędzy podkładkami karłowymi i półkarłowymi (między M.9 a M.26). W mateczniku rośnie średnio silnie,...

Dark Idol 2® – najnowszy czerwony sport odmiany Ligol

Dark Idol 2® najnowszy czerwony sport odmiany Ligol, uzyskany na bazie matecznej odmiany Dark Idol, od której wyróżnia się jeszcze intensywniejszym rumieńcem. Odmiana pochodzi z Czech,...

Odmiany moreli o wysokiej wytrzymałości na mróz

Na podstawie wieloletnich obserwacji prowadzonych w IO (od 2006 do 2012 roku), spośród genotypów zgromadzonych w kolekcji moreli wytypowano cztery odmiany o wysokiej jakości owoców,...

T-grafter – przyrząd do szczepienia

Przyrząd T-grafter ręczny i z napędem nożnym jest przeznaczony do szczepienia zimowego i wiosennego w szkółkarstwie: sadowniczym, ozdobnym i leśnym. Konstrukcja przyrządu pozwala na...

Black Amber – śliwa japońska o czarnych owocach

Owoce odmiany Black Amber są bardzo duże, mają około 70 g (czasem 100 g). Skórka owoców jest czerwono-purpurowa w pełni dojrzałości czarna, pokryta niebieskawym, woskowym nalotem....

Vikto Red – mutant odmiany Starkrimson

Vikto Red to mutant odmiany Starkrimson wyhodowany w Polsce przez grupę hodowlaną AJAPPLE w Żdżarach k/ Nowego Miasta. Drzewo rośnie średnio silnie, pokrój wzniesiony, owocuje na...

Hibernal – przerobowa odmiana winorośli na białe wino

Hibernal to niemiecka odmiana winorośli. Wzrost krzewów jest umiarkowanie silny, bez tendencji do zagęszczenia. Liście średnie i drobne, okrągłe, pofałdowane, 3-klapowe, z niewyraźnymi...

Podkładki dla czereśni - 29 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla czereśni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 29 tygodniu 2019 roku....

Erika – interesująca zimowa odmiana gruszy

Erika to czeska odmian gruszy, wyselekcjonowana w 1983 roku w Stacji Doświadczalnej Techobuzice, z populacji siewek Bera Boska i President Drouard. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, a po...

Drzewka owocowe - jabłonie - 29 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - brzoskwinie, morele - 29 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek brzoskwini i moreli na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Drzewka owocowe - śliwy - 29 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek śliwy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 29...

Granat – truskawka o wysokiej wytrzymałości na przemarzanie

Granat to polska średnio późna odmiana truskawki odznaczająca się obfitym plonowaniem. Do krajowego rejestru została wpisana w 2014 roku. Wzrost roślin jest umiarkowanie silny do silnego,...

M.9 T.337 – podklon podkładki M.9

M.9 T.337 to karłowa podkładka dla jabłoni wyhodowana w Holandii. Jest podklonem podkładki M.9, zaliczana do grupy pośredniej między formami juwenilnymi i senilnymi. Jest to podkładka o...

Duet – polska odmiana jagody kamczackiej

Duet to polska, bardzo plenna odmiana jagody kamczackiej. Krzew ma wzniesiony pokrój, dorasta do 1,5 m wysokości. Jest jedną z bardziej popularnych i chętnie kupowanych odmian jagody...

Presenta – późna odmiana śliwy

Odmiana Presenta to późna odmiana śliwy, powstała ze skrzyżowania odmiany Ortenauer z odmianą President. Wzrost średnio mocny, niezagęszczony, z silnym opadaniem owocujących gałęzi....

Sokolica – jedna z najplenniejszych odmian malin

Sokolica to polska odmiana maliny o wczesnym terminie dojrzewania owoców. Wyhodowana została w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej Sp. z. oo. To bardzo...

Stonebear 2.60 – gwarancją wydajnego zbioru kamieni

Ręczny zbiór kamieni w gospodarstwach szkółkarskich, ale także sadowniczych czy rolniczych jest bardzo czasochłonny i mało efektywny. Co zrobić, aby zaoszczędzić czas i zwiększyć...

Podkładki dla śliwy - 28 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla śliwy w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 28 tygodniu 2019 roku. Jak...

Muna – smak z Mutsu, trwałość z Najdareda

Muna to nowa odmiana jabłoni grupy hodowlanej AJAPPLE. Jest siewką odmiany Mutsu i Najdared. Wzrost drzew jest średnio silny, po wejściu w okres owocowania średni. Korona stożkowa o...

Przydatność podkładek gruszy w uprawie ekologicznej

Badaniami objęto dwie podkładki: silnie rosnące siewki gruszy kaukaskiej i słabo rosnący klon pigwy S1. Drzewka odmiany ‘Konferencja’ szczepione na tych podkładkach posadzono w...

Podkładki dla jabłoni - 28 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla jabłoni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 28 tygodniu 2019 roku. Jak...

Drzewka owocowe - czereśnie - 28 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek czereśni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - grusze - 28 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek gruszy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 28...

Przehyba – malina wpisana do KR w 2019 roku

Owoce tej odmiany maliny są duże, stożkowate, ciemnoczerwone, dość jędrne, o połysku słabym do średniego i słabym do średniego przyleganiu do dna kwiatowego. Przehyba to odmiana...

Akcent Niwa – truskawka wpisana do KR w 2019 roku

Owoce odmiany Akcent Niwa są wielkości od średniej do dużej, sercowate, czerwone, równomiernie lub bardzo lekko nierównomiernie wybarwione o średnim połysku, o średniej do dużej...

Odmiany skreślone z krajowego rejestru w latach 2016–2019

Jak wynika z danych udostępnionych przez COBORU w latach 2016-2019 z listy KR skreślono łącznie aż 23 odmian roślin sadowniczych oraz 2 podkładki. Skreślono 3 odmiany jabłoni: Delela,...

Odmiany porzeczki czarnej wpisane do KR w 2019 rok

W 2019 roku do krajowego rejestru wpisane zostały 2 odmiany czarnej porzeczki – odmiana Polben oraz Polonus. Czym charakteryzuje się każda z tych odmian ? Polben Krzew o półwzniesionym...

Pink Braeburn – odmiana jabłoni wpisana do KR w 2019 rok

Owoce tej odmiany jabłoni są średniej wielkości, stożkowate. Skórka owoców jest białawozielona, z silnym nalotem woskowym, na średniej powierzchni pokryta średnim, jednolitym...

Indigo Gem – jagoda kamczacka polecana na plantacje towarowe

Indigo Gem to kanadyjska odmiana jagody kamczackiej. Krzew dorasta do 150 cm i 120 cm szerokości. Pokrój wyprostowany, pędy układają się w kształcie litery V. Owoce tej odmiany są...

Zrazy/oczka jabłoni i gruszy - 27 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych zrazów do szczepienia / oczek do okulizacji jabłoni i gruszy w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Jednorzędowy ścinacz szkółkarski typ JSk-1

Jednorzędowy ścinacz szkółkarski przeznaczony jest do ścinania podkładek w szkółkach na czop w zakresie wysokości cięcia od 100 do 400 mm nad powierzchnią ziemi. Jednocześnie...

Kelleris 16 – wiśnia o wybornie deserowych owocach

Kelleris 16 to średnio wczesna, duńska odmiana wiśni. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy gęstą, odwrotnie stożkowaną koronę o dość grubych gałęziach. W okres owocowania wchodzi...

Pigwa C – wegetatywna podkładka dla gruszy

Pigwa C to wegetatywna podkładka dla gruszy. Wyhodowana została w East Malling w Anglii. W mateczniku rozmnaża się dobrze, jednak rośliny mateczne szybciej się starzeją w porównaniu z...

Drzewka owocowe - jabłonie - 27 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - wiśnie - 27 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek wiśni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 27...

Drzewka owocowe - śliwy - 27 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek śliwy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 27...

Które polskie odmiany maliny są najlepsze ?

Malina właściwa jest od dawna bardzo ważnym gatunkiem roślin sadowniczych w grupie krzewów jagodowych. Obecnie w naszym kraju produkuje się ponad 100 tys. ton malin, pod tym względem...

Ograniczenia w stosowaniu ŚOR zawierających chloropiryfos

Zgodnie z aktualnym rejestrem środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania, preparaty zawierające chloropiryfos mogą być użyte wyłącznie w uprawach: pszenicy,...

Toselli Marvel TN – opryskiwacz dla szkółek

Mavel TN to specjalnie zaprojektowany opryskiwacz dla szkółek firmy Toselli z regulowaną wysokością wysięgnika od 50 do 290 cm. Pojemność 2300-2500-3000 litów; Rozstaw kół: 2000 –...

Alfa – jedna z najwcześniejszych letnich odmian gruszy

Alfa to jedna z najwcześniejszych letnich odmian gruszy, charakteryzująca się wysokiej jakości i dobrego smaku owocami. Owoce dojrzewają w czasie, gdy na rynku brakuje gruszek. Odmiana...

Podkładki dla czereśni - 26 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla czereśni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 26 tygodniu 2019 roku....

Hodowla twórcza nowych odmian porzeczki czarnej w Polsce

Dotychczas w ramach prac hodowlanych uzyskano 10 odmian (‘Tisel’, ‘Tiben’, ‘Ores’, ‘Ruben’, ‘Tines’, ‘Gofert’, ‘Polares’, ‘Tihope’, Polben’ i ‘Polonus’),...

Staccato – najpóźniej dojrzewająca odmiana czereśni

Staccato to kanadyjska odmiana czereśni, otrzymana w Stacji Summerland, ze swobodnego zapylenia kwiatów odmiany Sweetheart. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, wytwarza mocno rozłożystą...

Najpopularniejsze odmiany borówki

Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.) jest krzewem owocowym z rodziny wrzosowatych, rosnącym w stanie dzikim w Ameryce Północnej. W Polsce uprawiana jest od kilkudziesięciu lat, jednak...

Drzewka owocowe - czereśnie - 26 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek czereśni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Krzewy owocowe - 26 tydzień 2019 roku

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian krzewów owocowych (agrest, aronia, borówka, jagoda kamczacka, jeżyna, malina oraz porzeczka: czerwona, czarna i biała) w szkółkach...

Drzewka owocowe - orzech, leszczyna - 26 tydzień 2019 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek orzecha włoskiego i leszczyny w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 26...

Amers – odmiana śliwy o wybitnie smacznych owocach

Amers to odmiana śliwy wyhodowana w USA. Powstała ze skrzyżowania odmiany Standard i Stanley. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość luźną kulisto stożkowaną koronę. Plonuje...

Czereśnia ptasia – generatywna podkładka dla czereśni i wiśni

Czereśnia ptasia charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem genetycznym. Odmiany uszlachetniane na tej podkładce późno wchodzą w okres owocowania (6-8 rok po posadzeniu). Zaletą Czereśni...

instagram