Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polityka prywatności

Klauzula informacyjna dla użytkowników
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję, iż:
1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Marcin Zachwieja prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą SADNET MARCIN ZACHWIEJA, ul. Szkolna 26, 60-185 Skórzewo, NIP: 911-171-90-58 REGON: 020863317, e-mail: biuro@sadnet.pl;
2. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Artur Siwiński e-mail: inspektor@rodo-siwinski.pl.
3. Państwa dane osobowe przetwarzane będą w celu zarejestrowania i korzystania z portalu www.szkolkarstwo.com.pl na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. na podstawie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów, w szczególności do rejestracji w serwisie;
4. Państwa dane nie będą dalej przekazywane.
5. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.
6. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, jednakże jest ono konieczne do korzystania z niektórych funkcji serwisu. Niepodanie tych danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisu.
7. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie danych.
8. Państwa dane mogą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania, skutkiem czego będzie odpowiedni dobór reklam.
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Informacje o sposobie składania skargi dostępne są na stronie internetowej organu nadzorczego.

Bezpieczeństwo
Ochrona prywatności naszych użytkowników ma dla nas kluczowe znaczenie dlatego wprowadziliśmy system ochrony danych osobowych.

Gromadzenie danych
Dane osobowe naszych użytkowników wykorzystywane są tylko w zakresie niezbędnym dla bezproblemowej obsługi oraz zgodnie z upoważnieniem użytkownika.

Przechowywanie informacji
Dane osobowe zawarte w formularzu rejestracyjnym przechowujemy i przetwarzamy w sposób zgodny z wymogami prawa polskiego, w szczególności w zgodzie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późn. zm.).

Prawo do wglądu, aktualizacji i usunięcia danych
Każdy użytkownik serwisu szkolkarstwo.com.pl, który jest zarejestrowanym użytkownikiem ma możliwość wglądu, aktualizacji i usunięcia danych dotyczących jego osoby.

Sposób wykorzystania informacji o użytkowniku
Serwis sadownictwo.agro.pl nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom. Wszystkie zgromadzone dane są wykorzystywane w serwisie sadownictwo.agro.pl jedynie w celu zapewnienia ich funkcjonalności zgodnie z oczekiwaniami jego użytkowników.

Polityka Cookies
1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
2. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
 a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: "sesyjne" (session cookies) oraz "stałe" (persistent cookies). Cookies "sesyjne" są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). "Stałe" pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
 a) "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 c) "wydajnościowe" pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
 d) "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
 e) "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji "Pomoc" w menu przeglądarki internetowej.

Logi dostępowe
Statystyki serwera dostarczają nam szereg informacji dotyczących sposobu wykorzystywania serwisu sadownictwo.agro.pl przez użytkowników oraz ich numerów IP. Uzyskiwanie tych informacji jest typowe dla wszystkich serwisów internetowych. Służą one właściwej administracji serwerów, jak również dla celów statystycznych.

Kontakt
W przypadku pytań użytkowników dotyczących ochrony prywatności w serwisie szkolkarstwo.com.pl prosimy o wysyłanie uwag na adres: kontakt@szkolkarstwo.com.pl

B1_King_Roat
B2_Muna
B3_Gala_Schnico
B4_czeresnie_com_pl
B4_miejsce
Elena – obficie i regularnie owocująca odmiana śliwy

Elena to niemiecka odmiana śliwy. Powstała ze skrzyżowania odmiany Węgierka Włoska i Stanley. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy luźną, nieregularną koronę. Jest to odmiana...

Tulameen – deserowa odmiana maliny

Tulameen to kanadyjska, późna odmiana maliny. Wzrost roślin jest silny, dorasta do 2 m. Owocuje na pędach dwuletnich. Owoce odmiany Tulameen są duże (mają około 7 g), wydłużone,...

Staccato – najpóźniej dojrzewająca odmiana czereśni

Staccato to kanadyjska odmiana czereśni, otrzymana w Stacji Summerland, ze swobodnego zapylenia kwiatów odmiany Sweetheart. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, wytwarza mocno rozłożystą...

Gloster – ceniona odmiana jabłoni

Gloster to niemiecka odmiana jabłoni otrzymana w Stacji Doświadczalnej York w 1951 roku przez skrzyżowanie odmian Glockenapfel i Richared Delicious. W produkcji od 1969 r., do Polski...

Piku 4 – podkładka do produkcji drzewek czereśni o słabym wzroście

Inatytut Ogrodnictwa podaje że liczne doświadczenia przeprowadzone w kraju i za granicą wykazały wysoką przydatność podkładek aktualnie polecanych do produkcji karłowych drzewek...

Kaz Pliszka – wczesna odmiana borówki

Kaz Pliszka to odmiana borówki wysokiej wpisana do krajowego rejestru w 2018 roku. Krzew o dużej sile wzrostu, półwzniesionym pokroju i dość dużej ilości pędów. Pędy...

Kamieniar - mrozoodporna odmiana czerwonego agrestu

Kamieniar jest to ukraińska, mrozoodporna odmiana czerwonego agrestu. Krzew o silnym wzroście i wzniesionym pokroju z tendencją do rozkładania się. Dorasta do około 1 m wysokości. To...

Drzewka owocowe - jabłonie - 29 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Odmiany porzeczek wpisane do KR w 2018 roku

W 2018 roku do KR wpisano jedną odmianę porzeczki czarnej (Titania) oraz jedną odmianę porzeczki czerwonej (Rolan). Czym charakteryzuje się każda z tych odmian ? Titania – to odmiana...

Zrazy/oczka czereśni - 29 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych zrazów do szczepienia / oczek do okulizacji czereśni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Drzewka owocowe - brzoskwinie, morele - 29 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek brzoskwini i moreli na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Niwa Amarant – odmiana truskawki wpisana do KR w 2018 r.

Niwa Amarant to tradycyjnie owocująca odmiana truskawki, o średnim terminie dojrzewania owoców. Wzrost roślin jest średni, pokrój półwzniesiony, zwarty. Liście ciemnozielone, o średnim...

Wyorywacz jednorzędowy typ RO

Wyorywacz jednorzędowy typ RO służy do wyorywania sadzonek z jednego rzędu na grzędzie. Przeznaczony jest do wyorywanie wszystkich rodzajów sadzonek: w szkółkach leśnych, ozdobnych oraz...

Romana – letnia odmiana gruszy wpisana do KR w 2018 roku

Owoce odmiany Romana są średnio duże, wklęsłe, lekko niesymetryczne. Skórka owoców jest żółtozielona, na średniej powierzchni pokryta jasnoczerwonym rumieńcem, lekko ordzawiona....

Odmiany skreślone z krajowego rejestru w latach 2016-2018

Jak wynika z danych udostępnionych przez COBORU w latach 2016-2018 z listy KR skreślono łącznie aż 12 odmian roślin sadowniczych oraz 1 podkładkę. Skreślono 2 odmiany jabłoni: Pinova,...

Zuzi Gala, Glosan, FujiIP, Gala Weronika – odmiany wpisane do KR

W 2018 roku do krajowego rejestru zostały wpisane cztery odmiany jabłoni: Zuzi Gala, Glosan, FujiIP i Gala Weronika. Zuzi Gala: Drzewo o średniej sile wzrostu, tworzy rozłożystą,...

Ken's Red – odmiana aktinidii o czerwonych owocach

Ken's Red to nowozelandzka odmiana aktinidii. Wieloletnie, silne wijące się pnącze, osiąga do kilku metrów wysokości. To plenna odmiana aktinidii o czerwonych, słodkich owocach. Owoce...

Zrazy/oczka jabłoni - 28 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych zrazów do szczepienia / oczek do okulizacji jabłoni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Litacz – polska odmiana maliny czarnej

Litacz to polska odmiana maliny czarnej. Pochodzi ze swobodnego zapylenia odmiany Bristol. Wyhodowano ją w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej Sp. z o.o....

Early Geneva – Czerwona Papierówka

Early Geneva to amerykańska, letnia odmiana jabłoni, wyselekcjonowana w Stacji Doświadczalnej Geneva, w stanie Nowy Jork, ze skrzyżowania odmiany Quinte i Julyred. Drzewa tej odmiany...

Rebeka – późna odmiana jagody kamczackiej

Rebeka to polska, późna odmian jagody kamczackiej. Krzew dorasta do 1,2-1,6 m wysokości. Jest to odmiana bardzo plenna i mrozoodporna (wytrzymuje spadki temperatury do -45 stopni C). Owoce...

Drzewka owocowe - czereśnie - 28 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek czereśni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - wiśnie - 28 tydzień 2018 r.

Jak wynika z naszego zestawienia aktualnie 26 szkółek zarejestrowanych w naszym serwisie posiada w swojej ofercie drzewka wiśni na podkładce Antypka. Najbardziej popularną odmianą na tej...

Zweigelt – przerobowa odmiana winorośli

Zweigelt to odmiana winorośli pochodząca z Austrii. Wzrost krzewów jest silny. Liście średnie i duże, okrągłe, 3-klapowe, z mało wyraźnie widocznymi klapami, ciemnozielone, sztywne....

Gauota – śliwa japońska

Gauota to odmiana śliwy japońskiej, bliżej nieznanego pochodzenia. Prawdopodobnie pochodzi z Rosji lub Ukrainy. Drzewo rośnie średnio silnie, ma wyniosły pokrój korony. Podobnie jak inne...

Podkładki dla jabłoni - 27 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla jabłoni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 27 tygodniu 2018 roku. Jak...

Najdared – polska, obficie owocująca odmiana jabłoni

Najdared to polska odmiana jabłoni. Mutant odmiany Idared, pochodzący ze szkółki Andrzeja i Szymona Nowakowskich w Żdżarach. Odmiana prawnie chroniona na terytorium Polski. Drzewo rośnie...

Tola – polska odmiana jagody kamczackiej

Tola to polska odmiana jagody kamczackiej. Krzew rośnie silnie, dorasta do 1,3 m wysokości. Obficie owocuje. Z jednego krzewu można uzyskać do 4 kg owoców. Owoce odmiany Tola są średniej...

Jonkheer van Tets – holenderska odmiana porzeczki czerwonej

Jonkheer van Tets to holenderska odmiana porzeczki czerwonej, popularna w całej Europie. Powstała ze skrzyżowania odmiany Faya Płodna i Scotch. Wzrost krzewów jest bardzo silny. Pokrój...

Alfa – jedna z najwcześniejszych letnich odmian gruszy

Alfa to jedna z najwcześniejszych letnich odmian gruszy, charakteryzująca się wysokiej jakości i dobrego smaku owocami. Owoce dojrzewają w czasie, gdy na rynku brakuje gruszek. Odmiana...

Siegerrebe – odmiana winorośli na białe wino o muszkatowym aromacie

Siegerrebe to niemiecka odmiana winorośli. Wzrost krzewów jest umiarkowany. Liście od małych do średnich, okrągłe, 3-klapowe, z delikatnymi płytkimi ząbkami. Łoza cienka,...

Opryskiwacz z pomocniczym strumieniem powietrza

Opryskiwacz z pomocniczym strumieniem powietrza przeznaczony jest do prowadzenia ochrony chemicznej i nawożenia dolistnego w szkółkach leśnych, ozdobnych i sadowniczych, oraz młodych...

Ograniczenia w stosowaniu ŚOR zawierających chloropiryfos

Zgodnie z aktualnie obowiązującym rejestrem środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania, preparaty zawierające chloropiryfos mogą być użyte wyłącznie w uprawach: do...

Drzewka owocowe - grusze - 27 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek gruszy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 27...

Drzewka owocowe - śliwy - 27 tydzień 2018 r.

Jak wynika z naszego zestawienia, aktualnie 21 szkółek zarejestrowanych w naszym serwisie posiada w swojej ofercie drzewka śliwy na podkładce Ałycza. Najbardziej popularną odmianą śliwy...

P 60 – wegetatywna podkładka dla jabłoni

P 60 to wegetatywna podkładka dla jabłoni o sile wzrostu pośredniej - pomiędzy podkładkami karłowymi i półkarłowymi (między M.9 a M.26). W mateczniku rośnie średnio silnie,...

Idaredest – późnozimowa odmiana jabłoni

Jest to mutant odmiany Idared znaleziony przez Zenona Osiaka w Miłocinie koło Nałęczowa. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy dosyć gęstą, kulistą koronę o konarach pokrytych...

Jambo – nowa holenderska odmiana maliny o żółtych owocach

Jambo to odmiana maliny wyróżniająca się owocami o wyrazistym, jasnożółtym kolorze. Odmiana ta jest łatwa w uprawie i zapewnia wysokie plony. Owoce Jambo są bardzo smaczne. To...

Patriot – jedna z najcenniejszych wcześnie dojrzewających borówek

Patriot to odmiana borówki otrzymana w wyniku skrzyżowania US-3 (Dixi x Mich. LB-1) i Earliblue. Krzew dorasta do 1,6 m wysokości. To bardzo plenna odmiana borówki. To jedna z...

Dönissena Żółta – odmiana czereśni o żółtych owocach

Dönissena Żółta jest to odmiana czereśni wyhodowana w Niemczach. Drzewo rośnie silnie. Tworzy koronę początkowo wzniesioną ku górze, a z upływem lat bardziej rozłożystą. Wcześnie...

Włoskie szkółki chcą zarejestrować 7 odmian truskawek w Rosji

Jak informuje freshplaza.com CIV (Consorzio Italiano Vivaisti) złożyło wniosek o rejestrację 7 włoskich odmian truskawek w rosyjskim rejestrze państwowym. Są to odmiany: Aprica, Sibilla,...

Krzewy owocowe - 26 tydzień 2018 roku

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian krzewów owocowych (agrest, aronia, borówka, jagoda kamczacka, jeżyna, malina oraz porzeczka: czerwona, czarna i biała) w szkółkach...

Frutana® – wstawka skarlająca dla czereśni

Frutana® jest typem wiśni stepowej (Prunus fruticosa Pall) wyselekcjonowanym w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach z przeznaczeniem do produkcji drzewek czereśni ze...

Malwina – truskawka o wybornym smaku

Malwina jest obecnie najnowszą, późną odmianą godną polecenia ze względu na bardzo dobry smak i trwałość owoców. To odmiana pochodzenia niemieckiego. Wchodzi w okres owocowania w...

Drzewka owocowe - jabłonie - 26 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - brzoskwinie, morele - 26 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek brzoskwini i moreli na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Mutsu NK – mutant odmiany Mutsu

Mutsu NK to polska odmiana jabłoni. Mutant odmiany Mutsu. Wyhodowana została w Żdżarach [Gospodarstwo Szkółkarskie Andrzej i Szymon Nowakowscy; INSAD-Prusy]. Wzrost drzew jest silny,...

Ciągnik szczudłowy Rath Highlander V70

Ciągnik szczudłowy Rath Highlander V70 służy do mechanicznego usuwania chwastów między rzędami drzewek w szkółkach. Konstrukcja ciągnika w połączeniu z nowoczesnymi elementami...

Florence – nowa angielska odmiana deserowa

Na rynku Hurtowym w Broniszach pojawiła się w sprzedaży truskawka deserowa Florence. Jest to odmiana o dużych walorach smakowych, w Polsce jeszcze mało znana. Odmiana wydaje bardzo duże,...

Najdiena – śliwa japońska

Śliwa japońska znajduje coraz więcej zwolenników, zarówno wśród polskich sadowników jak i konsumentów. Przeprowadzone w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa (obecnie Instytut...