Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polityka prywatności

Klauzula informacyjna dla użytkowników
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję, iż:
1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Marcin Zachwieja prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą SADNET MARCIN ZACHWIEJA, ul. Szkolna 26, 60-185 Skórzewo, NIP: 911-171-90-58 REGON: 020863317, e-mail: biuro@sadnet.pl;
2. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Artur Siwiński e-mail: inspektor@rodo-siwinski.pl.
3. Państwa dane osobowe przetwarzane będą w celu zarejestrowania i korzystania z portalu www.szkolkarstwo.com.pl na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. na podstawie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów, w szczególności do rejestracji w serwisie;
4. Państwa dane nie będą dalej przekazywane.
5. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.
6. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, jednakże jest ono konieczne do korzystania z niektórych funkcji serwisu. Niepodanie tych danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisu.
7. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie danych.
8. Państwa dane mogą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania, skutkiem czego będzie odpowiedni dobór reklam.
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Informacje o sposobie składania skargi dostępne są na stronie internetowej organu nadzorczego.

Bezpieczeństwo
Ochrona prywatności naszych użytkowników ma dla nas kluczowe znaczenie dlatego wprowadziliśmy system ochrony danych osobowych.

Gromadzenie danych
Dane osobowe naszych użytkowników wykorzystywane są tylko w zakresie niezbędnym dla bezproblemowej obsługi oraz zgodnie z upoważnieniem użytkownika.

Przechowywanie informacji
Dane osobowe zawarte w formularzu rejestracyjnym przechowujemy i przetwarzamy w sposób zgodny z wymogami prawa polskiego, w szczególności w zgodzie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późn. zm.).

Prawo do wglądu, aktualizacji i usunięcia danych
Każdy użytkownik serwisu szkolkarstwo.com.pl, który jest zarejestrowanym użytkownikiem ma możliwość wglądu, aktualizacji i usunięcia danych dotyczących jego osoby.

Sposób wykorzystania informacji o użytkowniku
Serwis sadownictwo.agro.pl nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom. Wszystkie zgromadzone dane są wykorzystywane w serwisie sadownictwo.agro.pl jedynie w celu zapewnienia ich funkcjonalności zgodnie z oczekiwaniami jego użytkowników.

Polityka Cookies
1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
2. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
 a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: "sesyjne" (session cookies) oraz "stałe" (persistent cookies). Cookies "sesyjne" są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). "Stałe" pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
 a) "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
 c) "wydajnościowe" pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
 d) "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
 e) "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji "Pomoc" w menu przeglądarki internetowej.

Logi dostępowe
Statystyki serwera dostarczają nam szereg informacji dotyczących sposobu wykorzystywania serwisu sadownictwo.agro.pl przez użytkowników oraz ich numerów IP. Uzyskiwanie tych informacji jest typowe dla wszystkich serwisów internetowych. Służą one właściwej administracji serwerów, jak również dla celów statystycznych.

Kontakt
W przypadku pytań użytkowników dotyczących ochrony prywatności w serwisie szkolkarstwo.com.pl prosimy o wysyłanie uwag na adres: kontakt@szkolkarstwo.com.pl

B1_King_Roat
B2_Muna
B3_Gala_Schnico
B4_czeresnie_com_pl
B4_miejsce
Muna - jak plonowała w 2018 roku ?

Muna rośnie i obficie plonuje w coraz większej ilości sadów. Wiele zalet tej odmiany sprawia że coraz częściej wygrywa konkurencje z Red Jonaprince w nowych nasadzeniach drzew jabłoni....

Christiana® – jedna z najbardziej niezawodnych odmian czereśni

Christiana® jak rzadko która odmiana łączy w sobie wszystkie najważniejsze zalety: wysoką plenność, wczesne owocowanie, świetną jakość owoców, wysoką zdrowotność. Wg...

Cristina – obiecująca odmiana truskawki

Cristina to włoska odmiana truskawki. Należy do odmian, które charakteryzują się późniejszą porą owocowania. Jest to bardzo plenna odmiana. Owoce odmiany Cristina są błyszczące,...

HC2-1 – nowa francuska odmiana jabłoni

IFO (International Fruit Obtention) wprowadziło na rynek nową odmianę jabłoni we Francji – HC2-1. HC2-1 to bardzo plenna, wczesna odmiana. Dojrzewa pod koniec sierpnia i dobrze się...

Camspur – jeden z najatrakcyjniejszych sportów Red Deliciousa

Camspur to mutant odmiany Starkimson odkryty w 1967 w Waszyngtonie. Owocuje bardzo obficie i corocznie. Ze względu na bardzo liczne zawiązywanie kwiatów, należy pamiętać o konieczności...

Black Amber – śliwa japońska o czarnych owocach

Owoce odmiany Black Amber są bardzo duże, mają około 70 g (czasem 100 g). Skórka owoców jest czerwono-purpurowa w pełni dojrzałości czarna, pokryta niebieskawym, woskowym nalotem....

Podkładki dla jabłoni - 38 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla jabłoni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 38 tygodniu 2018 roku. Jak...

Drzewka owocowe - grusze - 38 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek gruszy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 36...

Drzewka owocowe - śliwy - 38 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek śliwy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 38...

King® Roat Red Delicious

King® Roat Red Delicious jest mutantem odkrytym w Lagundo niedaleko Merano w Południowym Tyrolu ze względu na bardzo intensywny kolor owoców. Jest typowym pół-spurem, o sile wzrostu...

Dark Idol - czerwony sport odmiany Ligol

Dark Idol czyli czerwony sport odmiany Ligol pochodzący z Czech. Charakterystyka odmiany oraz wygląd i plonowanie drzew w 3 roku po posadzeniu. Przedstawia Grzegorz Sękowski.

Cortland Wicki – odmiana jabłoni o kruchych i soczystych owocach

Cortland Wicki to deserowa odmiana jabłoni wcześnie wchodząca w okres owocowania. Jest mutantem odmiany Cortland, znalezionym przez Leona Wickiego w rejonie Kartuz. Drzewo rośnie początkowo...

Zuzi Gala – pięknie wybarwiony mutant odmiany Gala

Zuzi Gala to mutant odmiany Gala wyhodowany w Polsce przez grupę hodowlaną AJAPPLE w Żdżarach k/ Nowego Miasta. Drzewo rośnie średnio silnie. Korona jest rozłożysta, średnio...

Blue Banana – nowa odmiana jagody kamczackiej

Blue Banana to średnio późna odmiana jagody kamczackiej. Należy do grupy Blue Moose. Pokrój krzewu w kształcie kopuły, dobrze się rozkrzewia i zagęszcza, pędy wzniesione. Dorasta do...

Kombajn do wykopywania drzewek firmy Lauwers

Unikatowy system podwójnego wytrząsania jest przeznaczony do pozostawiania korzeni wolnych od gleby, chroniąc delikatne korzenie przed uszkodzeniem. Zbiór jest dużo mniej pracochłonny,...

Elliot – jedna z najpóźniej dojrzewających odmian borówki

Elliot jest to jedna z najpóźniej dojrzewających odmian borówki amerykańskiej w Polsce. Owoce odmiany Elliot są średniej wielkości, pokryte jasnoniebieskim nalotem, zebrane w luźne...

Lapins – odmiana czereśni o efektownych owocach

Lapins to odmiana czereśni, która została otrzymana w Summerland w Kanadzie w wyniku skrzyżowania odmiany Van i Stella. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie. Tworzy zwartą koronę o...

Sweet Pekeetah – nowa, obiecująca azjatycka odmiana śliwy

Sweet Pekeetah to nowa, azjatycka odmiana śliwy o wyjątkowych cechach. Sweet Pekeetah kwitnie i dojrzewa późno. W porównaniu do odmiany Friar i Angeleno, Sweet Pekeetah owoce zbiera się...

Galaval® – jeden z najlepiej wybarwiających się sportów Gali

Galaval® jest naturalnym, prążkowanym, stabilnym mutantem Galaxy. Odmianę odnaleziono w Nowej Zelandii. To jeden z najlepiej wybarwiających się sportów Gali. Odmiana szczególnie polecana...

KRYMSK®5 (VSL-2) – półkarłowa podkładka dla czereśni

VSL 2 (KRYMSK®5) to wegetatywna półkarłowa podkładka dla czereśni. Cechuje się dość dużą zdolnością ukorzeniania odkładów. To rośliny o dużej sile wzrostu, rozłożystym pokroju...

Nowe amerykańskie odmiany truskawki i maliny

Truskawka Dickens i malina Crimson Treasure to nowe odmiany wyhodowane przez Courtney Weber profesora College of Agriculture and Life Sciences based at Cornell AgriTech in Geneva, New York. Obie...

Carola – odmiana gruszy o dużej wytrzymałość na mróz

Carola to deserowa odmiana gruszy, wyhodowana w Szwecji. Powstała w wyniku skrzyżowania odmian Johantorp i Komisówka. Wzrost drzewa jest średni lub słaby, korona stożkowa średnio...

Gala Must® – obficie owocująca odmiana jabłoni

Gala Must® to mutant odmiany Gala, znaleziony niedaleko Hastings w Nowej Zelandii (autor: N. Fulford). Do Krajowego Rejestru wpisany 1 kwietnia 1998 roku. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy...

Drzewka owocowe - orzech, leszczyna - 37 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek orzecha włoskiego i leszczyny w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 37...

Drzewka owocowe - jabłonie - 37 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Krzewy owocowe - 37 tydzień 2018 roku

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian krzewów owocowych (agrest, aronia, borówka, jagoda kamczacka, jeżyna, malina oraz porzeczka: czerwona, czarna i biała) w szkółkach...

Serena – obficie plonująca odmiana winorośli

Serena to niemiecka odmiana winorośli. Wzrost krzewów jest silny. Liście średniej wielkości, okrągłe, 3-klapowe, o słabo zaznaczonych klapach, ciemnozielone. Brzegi liści z łagodnym...

Leningradskij Velikan – deserowa odmiana jagody kamczackiej

Leningradskij Velikan to rosyjska odmiana jagody kamczackiej o bardzo smacznych, słodkich i aromatycznych owocach. Krzew rośnie silnie, zagęszcza się, dorasta do 1,7 metra wysokości i 140cm...

Ciągnik jednoosiowy Pasquali XB 40

Mikrociągnik XB 40 PowerSafe to najbardziej wszechstronny z modeli ciągników jednoosiowych Pasquali. Wysoka moc, ponad 30 różnych przystawek roboczych sprawiają, że jest najcześciej...

Odmiany truskawki polecane do Integrowanej Produkcji

Do Integrowanej Produkcji Roślin powinny być wykorzystywane odmiany mało podatne na choroby i szkodniki, a jednocześnie odznaczające się dużą plennością i wysoką jakością owoców....

Candor – brzoskwinia o soczystych i aromatycznych owocach

Candor to amerykańska odmiana brzoskwini. Wyhodowana została w 1957r., wprowadzona do uprawy w 1965 r. Drzewo rośnie średnio silnie, jest średnio wytrzymałe na niskie temperatury. Jest to...

P 14 – półkarłowa podkładka dla jabłoni

P 14 to wegetatywna, półkarłowa podkładka dla jabłoni, o sile wzrostu zbliżonej lub nieco większej od M.26. W mateczniku rośnie dość silnie, wydajność pędów z karpy matecznej jest...

Podkładki dla jabłoni - 36 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych podkładek dla jabłoni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 36 tygodniu 2018 roku. Jak...

Bingo – polska odmiana minikiwi wkracza na sklepowe półki

Bingo, odmiana minikiwi stworzona w SGGW, jest bardzo łatwa w uprawie – nie wymaga ochrony chemicznej, a owoce są niemal wolne do chorób czy szkodników, co dodatkowo wpływa na ich...

Orkan – polska, bezkolcowa odmiana jeżyny

Orkan to polska, bezkolcowa odmiana jeżyny o silnym wzroście. Pokrój ma wzniesiony ze sztywnymi pędami, lekko łukowato wygiętymi u wierzchołka. Pędy są bez kolców, często z bocznymi...

Odmiany śliwy japońskiej polecane do uprawy towarowej

Śliwa japońska znajduje coraz więcej zwolenników, zarówno wśród polskich sadowników jak i konsumentów. Przeprowadzone w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa (obecnie Instytut...

Chanticleer – najwcześniejsza odmiana borówki

Chanticleer to najwcześniej dojrzewająca odmiana borówki amerykańskiej o długim okresie owocowania. Wzrost krzewu jest umiarkowany, osiąga do 1,6 m wysokości. Jest to bardzo plenna...

Drzewka owocowe - czereśnie - 36 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek czereśni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Drzewka owocowe - grusze - 36 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek gruszy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 36...

Chopin z SGGW - odmiana jabłoni

Chopin to odmiana zimowa, która zrobi karierę. Pochodzi od odmiany Granny Smith jednej z najważniejszych odmian w świecie, której nie możemy uprawiać w Polsce ze względu na krótki okres...

Zrazy/oczka czereśni - 35 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych zrazów do szczepienia / oczek do okulizacji czereśni w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została...

Holenderski kombajn do wykopywania sadzonek truskawek

Holenderski kombajn firmy Basrijs służy do wykopywania sadzonek truskawek. Rośliny wykopywane są za pomocą lemiesza i zostają skierowane na taśmy wytrząsające. Następnie sadzonki...

Drzewka owocowe - śliwy - 35 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek śliwy na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w 35...

Sibera – odmiana winorośli na białe wino

Sibera to niemiecka odmiana winorośli. Wzrost krzewów jest silny, łozy mają tendencje do zagęszczania. Liście są małe i średnie, płaskie, 3-klapowe, ciemnozielone, sztywne. Łoza:...

M9 – karłowa podkładka dla jabłoni

M9 to karłowa podkładka dla jabłoni, wyhodowana w East Malling w Anglii. To podkładka szeroko stosowana na świecie zwłaszcza w Europie Zachodniej. Korzystnie wpływa na owocowanie i...

Krzewy owocowe - 34 tydzień 2018 roku

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian krzewów owocowych (agrest, aronia, borówka, jagoda kamczacka, jeżyna, malina oraz porzeczka: czerwona, czarna i biała) w szkółkach...

Drzewka owocowe - jabłonie - 34 tydzień 2018 r.

Przedstawiamy aktualne zestawienie dostępnych odmian drzewek jabłoni na wybranych podkładkach w szkółkach zarejestrowanych w serwisie szkolkarstwo.com.pl. Analiza została przeprowadzona w...

Idared – najczęściej produkowana w szkółkach odmiana jabłoni

Idared to odmiana jabłoni, której szkółkarze produkują corocznie największe ilości drzewek. W 2016 roku szkółkarze wyprodukowali 975 100 sztuk drzewek tej odmiany – stanowiło to...

Kaukaz – odmiana derenia jadalnego

Owoce tej odmiany są smaczne przydatne do spożycia w stanie świeżym, ale również stanowią dobry surowiec do produkcji m.in. nalewek, galaretek, konfitur, soków i syropów o wysokiej...

Summit – jedna z najciekawszych czereśni o średniej porze dojrzewania

Summit to kanadyjska odmiana czereśni, powstała ze skrzyżowania odmiany Van i Sam. Drzewo rośnie silnie. Tworzy kształtną koronę o średnio silnej konstrukcji. Pędy jednoroczne średnio...

instagram