Jak informuje Instytut Ogrodnictwa szacuje się, że w Polsce jeżyna uprawiana jest na około 30 tysiącach hektarów. Dane dotyczące produkcji jeżyny podawane są wraz tzw. pozostałymi gatunkami o małym znaczeniu gospodarczym, dlatego nie znana jest dokładana powierzchnia uprawy.
Komercjalizacja uprawy tego gatunku nabiera coraz większego znaczenia i w ostatnich latach zaczyna się dość szybko rozwijać. Mimo to uprawa jeżyn ma nadal marginalne znaczenie.
Większe plantacje zostały założone niedaleko Lublina, Wrocławia, Poznania oraz Gdańska. Rosnące zainteresowanie uprawą wynika również z atrakcyjnej ceny owoców deserowych, która waha się od 12-14 zł za 0,5 kg. Jednak głównym problemem w uprawie jeżyny jest dobór odmian. Poszukuje się takich, które będą dobrze owocować w naszych dość surowych warunkach klimatycznych. Niestety zagraniczne odmiany o bardzo atrakcyjnych owocach są podatne na uszkodzenia mrozowe i wymagają okrywania na zimę.
Hodowla twórcza jeżyny jest prowadzona od lat 70-tych ubiegłego wieku, a program hodowlany jest realizowany w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym IO w Brzeznej Głównym jego celem jest wyhodowanie odmian, które oprócz wysokiej jakości owoców będą mało wrażliwe na przemarzanie.
W ofercie wdrożeniowej zaprezentowano bardzo ciekawe odmiany pochodzące z programu hodowlanego realizowanego w Brzeznej, które warto posadzić na plantacji towarowej. Wiadomo bowiem, że odpowiednio dobrana odmiana umożliwia uzyskanie wysokiego plonu – informuje Instytut Ogrodnictwa.
Instutut Ogrodnictwa do uprawy towarowej poleca takie odmiany jak: Brzezina, Ruczaj czy Gaj. Czym charakteryzuje się każda z tych odmian ?
Brzezina – to odmiana bardzo plenna, której owoce zaczynają dojrzewać w połowie lipca. Krzew ma pokrój wzniesiony, tworzy dość mało, bezkolcowych, długich pędów. Dwuletni pęd jest gruby i tworzy średnią liczbę pędów bocznych, rozmieszczonych na całej długości. Odmiana tworzy duże, wydłużone owoce o barwie czarnej i silnym połysku. Jest to odmiana o wczesnym terminie kwitnienia i dojrzewania owoców. Owoce ma smaczne, polecane i na deser i do przetwórstwa oraz zamrażalnictwa. Krzew jest mało podatny na choroby.
Ruczaj – to bezkońcowa odmiana jeżyny, której krzew ma pokrój wzniesiony i tworzy średnią liczbę młodych pędów, które są dość długie. Dwuletni pęd jest średniej grubości i tworzy średnią liczbę pędów bocznych, które rozmieszczone są na całej długości pędu głównego, ale więcej jest ich w górnej części. Pęd owocujący jest średnio długi, a na nim tworzą się owoce średniej wielkości o barwie czarnej, wydłużone i wąskie. To odmiana o wczesnym terminie kwitnienia i dojrzewania owoców, plenna. Tworzy dość smaczne owoce, które ze względu na średnią wielkość będą polecane raczej do przetwórstwa i zamrażalnictwa. W badaniach porównawczych nie zaobserwowano groźnych dla gatunku chorób i szkodników. Pędy wymagają ochrony przeciwko szarej pleśni maliny i jeżyny, gdyż w deszczowe lato grzyb wywołujący tę chorobę może silnie porazić pędy, co skutkuje obniżeniem wytrzymałości na mróz
Gaj – to odmiana jeżyny, której owoce zaczynają dojrzewać pod koniec lipca, a kończą w połowie września. Krzew rośnie silnie, pokrój ma pośredni między wzniesionym, a półwzniesionym, tworzy średnią liczbę młodych pędów. Dwuletni pęd jest średnio gruby i bardzo długi. Pęd owoconośny jest krótki, a pędy boczne rozmieszczone są na całej długości pędu głównego. Owoce duże, czarne, raczej wąskie, kształtu jajowatego. Gaj to odmiana plenna. Owoce dojrzewają we wczesnym terminie, są smaczne i nie gniją. Rośliny raczej odporne na choroby grzybowe, jednak podatne na choroby wirusowe przenoszone między innymi przez szpeciele. Odmiana o uniwersalnym przeznaczeniu owoców.
- źródło: inhort.pl
- foto: inhort.pl